Slaapproblemen?
Vaak kun je er zelf iets aan doen!
Moeite met in slaap vallen, goed kunnen doorslapen of ben je vaak te vroeg wakker? Je bent niet de enige.
Maar liefst 63% van de Nederlanders geeft aan niet blij te zijn met zijn of haar nachtrust. Vrouwen slapen daarbij gemiddeld slechter dan mannen: 62% van de Nederlandse vrouwen geeft aan een slechte nachtrust te hebben, terwijl dit percentage bij mannen beduidend lager ligt met 38%. Nou heeft niet iedereen dezelfde slaapbehoefte, de één heeft meer uren slaap nodig dan de ander, maar we kunnen stellen dat een gezonde nachtrust gemiddeld tussen de zeven en negen uur slaap bevat. Factoren die hierbij een rol spelen zijn onder andere je leeftijd, je geslacht, je gezondheid en hoe actief je bent geweest overdag.
Onderschat het belang van een goede nachtrust niet
De lijst met voordelen van een goede nachtrust lijkt eindeloos. Je lichaam komt tot rust en bereidt zich voor op de volgende dag. Het bevordert je lichamelijke herstel en je hersenen worden gereinigd. Zo worden tijdens de slaap o.a. herinneringen opgeslagen, ervaringen van je dag verwerkt en afvalstoffen afgevoerd. Daarnaast verbetert het je concentratievermogen en geheugen, draagt het bij aan een positievere kijk op het leven en neemt je creativiteit toe. Goed slapen betekent ‘simpelweg’ een gezonder en positiever leven!
Om de kwaliteit van jouw slaap te kunnen beoordelen is het belangrijk om naar drie zaken te kijken:
- Inslapen: hoeveel moeite heb je met in slaap vallen?
- Doorslapen: kun je goed doorslapen of wordt je één of meerdere keren per nacht wakker?
- Ontwaken: ben je vaak te vroeg wakker en kun je dan de slaap niet meer vatten?
Slaaptekort? Negeer het niet…
Van één onrustige nacht met te weinig uren slaap kun je je al goed beroerd voelen, heb je echter een structureel tekort aan goede nachtrust, dan kun je dit met recht een probleem noemen. Je voelt je niet fit, je bent prikkelbaar en gespannen, je hebt moeite je te concentreren, je bent wellicht wat vergeetachtig en ga zo maar door. In het ergste geval kan het zelfs tot een depressie leiden. Negeer je slechte nachtrust dus niet, want het kan zichtbare en onzichtbare schade veroorzaken voor je lichaam en geest.
Invloed van een wisselend ritme, schermtijd en late maaltijden
Heb je eenmaal vastgesteld dat jouw nachtrust wel wat verbetering kan gebruiken? Vaak kun je er zelf al iets aan doen! Wil jij je lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren met een betere nachtrust:
- Zorg dan voor een vast (bio)ritme. Zorg ervoor dat je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip gaat slapen en ’s ochtends ook weer opstaat.
- Mijdt (blauwe) schermen zo´n 30 tot 60 minuten voordat je naar bed gaat. Blauw licht verstoort namelijk je bioritme. Het vertraagt de productie van melatonine, het hormoon dat je moe maakt. Je valt dan moeilijker in slaap.
- Eet gaan late maaltijden meer na 20.00 uur à 21.00 uur. Door ’s avonds weer te eten verstoor je namelijk het lichamelijke systeem dat ervoor zorgt dat je zo gezond mogelijk blijft en ’s morgens fris en energiek je dag kunt starten.
- Zoek een korte ontspanningsactiviteit voordat je gaat slapen: lees een boek, luister naar een rustige podcast of mediteer om af te schakelen.
Heb je dit alles al geprobeerd, maar zonder gewenst resultaat?
Wellicht dat ik jou, net als Ralph, verder kan helpen:
Testimonial
Ralph had al meer dan 10 jaar ernstige slaapproblemen en besloot dat het tijd werd om er iets aan te doen. Hij startte een behandeltraject bij [R]OER: ‘Zowel het inslapen als het doorslapen is stukken verbeterd! Het is nog niet helemaal optimaal, maar ik ben echt tevreden met het resultaat’. Eriks enorme kennis over het fenomeen slapen en hoe alles werkt in je lichaam heeft me verrast, evenals de werking van supplementen die hierbij ingezet kunnen worden. Overweeg je een behandeltraject bij [R]OER, dan zou ik zeggen: zeker proberen! Je zult er altijd wat aan hebben. Laat je verassen….!’
In veel gevallen kun je zelf al iets doen aan jouw slaapproblemen, maar heb je een structureel slaaptekort en lijkt niets je te helpen? Maak er dan net als Ralph werk van en krijg zelf weer meer regie over je nachtrust!
Erik Tummers
[R]OER – Orthomoleculair therapeut
Met een goede balans in voeding, beweging én ontspanning creëer je een solide basis voor een energieke, gezonde en frisse versie van jezelf! Waar zit jouw uitdaging? Welke veranderingen zijn wenselijk of noodzakelijk, maar ook mogelijk? Naast voeding, ben je ook voor beweging en ontspanning ben je bij [R]OER aan het juiste adres.